pátek 29. listopadu 2013

Dvanáctka

 J.Cronin

Anotace – V mezinárodním bestselleru Přechod vytvořil Justin Cronin nezapomenutelný obraz apokalyptického světa, v němž celý americký kontinent zachvátí tajemná „upírská“ infekce. Ve Dvanáctce se příběh vrací do roku Nula. Nakažení lidé se mění ve vraždící nesmrtelná monstra a chaos a zmar postupně ovládá jedno město za druhým. Uprostřed vylidněného světa přežívají zbytky těch, jimž se dosud nákaza vyhnula. Těhotná lékařka Lila, válečný veterán Kittridge a dospívající April se setkávají uprostřed zkázy, aby zjistili, že nejsou úplně sami…Ve sto let vzdálené budoucnosti zatím Amy a její přátelé bojují o přežití posledních potomků lidstva. Jejich nepřítel se však změnil: prvních dvanáct infikovaných totiž usiluje o mnohem víc než jen o povraždění posledních živých bytostí na Zemi.

Děj – Pokračování výborné knihy Přechod. Kniha je celkem spletitá. Jsou zde pasáže z dřívější doby a i z pokračování prvního dílu. Plno věcí se zde vysvětluje. Vede k pochopení a pozměnění některých názorů na lidi, které vás mohli provázet. Děj je hodně živý a malinkatou chvilku trvá, než se v něm vyznáte, avšak nijak těžké to není. Pokud Vás kniha baví, zorientujete se rychle. Je tu hodně citů a vzpomínek.

Postavy – Z postav, kterých je tu opravdu velké množství na mě nejvíce působil příběh Lily, zmíněné v anotaci. Je to prazvláštní jak se člověk studovaný inteligentní potýká s hrůzami a jak se mozek přizpůsobí situaci, aby ochránil citlivou duši.  Zároveň jak dokáže páchat taková „zvěrstva“ aniž by si to uvědomoval??? Je to prostě pro mě nejzajímavější osůbka.
Ostatní postavy jsou hodně propracované, jejich vztahy, příbuznost… Malinko se soustřeďte a nestane se, že byste se zamotali ….. A určitě se nechte vlákat do zajímavých setkání s osudem.


Hodnocení – Cronin sepsal Dvanáctku stylem, který Vás nutí otáčet stránku za stránkou a odhalovat další a další osudy a příběhy lidí. Je to velice poutavé, a ač ke konci jsem měla pocit, že by to mohlo být uzavřeno i tímto dílem tak úplné finále mi ten dojem vyvrátil. Závěrečná bitva stále není dobojována a už teď se velice těším, jak bude vypadat…. Takže i tento díl mi velice nadchnul a pro milovníky postapokalyptických knih rozhodně volba co nesmí chybět ….. Doporučuji!!!



Žádné komentáře:

Okomentovat