středa 24. září 2014

Městečko Pines

Městečko Pines - B.Crouch


Žánr:  Literatura světová - Thrillery
Rok vydání: 2013, rok vydání originálu: 2011
Počet stran: 384
Nakladatelství:       Jota

Anotace - Agent tajné služby Ethan Burke do městečka přijíždí hledat dva pohřešované federální agenty. Úkol je jasný a zcela odpovídá práci, na jakou je Burke zvyklý. Netuší však, že ho ve zdánlivě idylickém městečku čeká řada nepříjemných překvapení. Po vážné automobilové nehodě skončí v nemocnici. Od místního psychiatra se dozví, že utrpěl poranění mozku a že rozhodně nemůže opustit nemocnici. Ethan ho neuposlechne a bez peněz a bez dokladů vyráží do města, aby se pustil do vyšetřování. Naráží na neochotu místního šerifa a řadu podivných osob, z nichž žádná není tím, kým se zdá. Nemůže se spojit se svými nadřízenými ani s manželkou a stále jasněji si uvědomuje, že se ocitl ve světě, jemuž nerozumí a v němž se necítí ani trochu bezpečně.
Kniha Městečko Pines je další z řady mimořádně úspěšných knih Blakea Crouche, který je ve Spojených státech a mnoha dalších zemích celého světa znám jako autor napínavých příběhů na pomezí hororu, thrilleru a sci-fi. A právě tuto prověřenou kombinaci Crouch použil i v románu Městečko Pines, který vyniká svižnými, skvěle vypointovanými dialogy, přesvědčivou kresbou jednotlivých postav a především strhujícím příběhem s překvapivým rozuzlením, jež vám vyrazí dech.
Městečko Pines nadchne všechny fanoušky Stephena Kinga, Petera Strauba a Paula Wilsona i milovníky Lynchova seriálu Městečko Twin Peaks, jímž se Crouch nechal podle svých vlastních slov inspirovat. A nejen je. Potěší každého, kdo má rád napětí a kvalitní literaturu.

Kniha začíná velice zajímavě. Náš hlavní hrdina Ethan se probouzí na břehu řeky a nic kromě svého jména si nepamatuje. Nemá doklady, nemá peníze, jen malý kapesní nůž.

Začně zjišťovat co, kde a proč. Jak je možné, že nic neví? Kde se tu vzal a co tu chtěl? A proboha proč je tak potlučený?

Tyto a mnoho jiných otázek musí zjistit. Městečko Pines je plné milých lidí. Podaří se mu přesvědčit dívku, aby mu poskytla nocleh v hotelu, než zjistí, kde se nachází jeho doklady. Barmanka mu dá na dluh jídlo a pití.

Ethan se pomalu ale jistě dostává k jádru problému. Měl havárii. Pomalu si dává dohromady díly skládačky a jeho paměť se začíná dávat do pořádku.

Avšak ne vše je zcela idylické. Městečko Pines skrývá mnoho tajemství a má ještě víc tváří. Náš hrdina je postupně skládá jako dílky puzzle a výsledek se mu vůbec nelíbí. Je možné, že mu havárie poškodila něco v hlavě? Nebo snad začíná bláznit? Jak vysvětlí nevysvětlitelné?

V anotaci máte, že je na pomezí sci-fi, mimo jiné. A přitom toto zcela pocítíte až na konci knihy. Jinak celý děj spadá do celkem slušného napětí. Nevím, jestli mi takový konec sedí… Lhala bych, kdybych řekla, že super. Tím, že náznaků bylo skutečně v průběhu knihy málo, jsem zůstala „jak opařená“. Ať jsem si představovala cokoliv, tak až toto ne. Možná bych si troufla říct, že konec byl malinko přestřelený jakoby z jiného příběhu. Ač nerada bych křivdila, všechny zásadní otázky byly zodpovězeny.

Kniha je psána velice zajímavě. Řekla bych, že je i celkem dobře promyšlená. S každou další stránkou se divíte, co teda vlastně bude? Jak je to možné. Knihu bych označila jako takovou otazníkovou. Otázek Vás totiž napadá spousta a odpovědi jsou dávkované jen malinko a velmi opatrně. Takže thriller jak má být. Napětí a snaha vědět víc, je téměř hmatatelná.

Knihu jsem dlouho přehlížela. Bála jsem se jí. Obálka na mě působila dost „Ya“. Nebo jak bych to nazvala. Nevím proč, ale ke knize mi absolutně nesedí. Vzala jsem si ji v knihovně z náhlého popudu a i tak mi přes měsíc ležela doma a čekala málem nepovšimnuta. Ale to by bývala byla škoda. 


Pokud máte rádi knihy s překvapivým koncem, tak tato je rozhodně ta pravá….


Žádné komentáře:

Okomentovat