sobota 13. září 2014

Obyvatel

Obyvatel – F.Cottam

Žánr:  Literatura světová - Detektivky
Rok vydání: 2013, rok vydání originálu: 2011
Počet stran: 253
Nakladatelství:       Galatea

Anotace - Každý rok se miliony svobodných žen na celém světě nastěhují do nového bytu, ale jen málokterou napadne, že ani vlastní domov nemusí být ostrovem bezpečí.
Mladá lékařka Juliet Devereauová, jejíž manželství se nečekaně ocitá v troskách, zoufale hledá přijatelné místo k bydlení v Brooklynu. Potřebuje získat zpět ztracenou životní rovnováhu a začít nový život. Nemůže uvěřit svému štěstí, když konečně najde krásný a prostorný byt s výhledem na Brooklynský most. Vše se zdá být naprosto ideální… až příliš ideální….
V průběhu několika týdnů ji záhadné události vedou k podezření, že v bytě není sama, a nemůže se zbavit pocitu, že ji někdo sleduje. Podivné zvuky, které ji v noci probouzí, silueta muže, stojící v jejím pokoji… Její obavy však nejsou dílem zjitřené fantazie, ohrožení je až příliš reálné a o to hrozivější. Juliet je proti své vůli zavlečena do děsivé hry na kočku a myš a neexistuje žádná jistota, zda z ní vyjde živá…

Kniha je o doktorce Juliet. Pracuje v nemocnici na úrazovém oddělení. Jak je všude zmiňováno, lékaři žijí 90% života prací. A u naší Juliet, to není jinak. Žije prací a zanedbává svého manžela Jacka. Vlastně si to ani neuvědomuje. Až do chvíle, kdy je v nemocnici zraněna a vrací se domů dřív než je zvykem. Doma ji čeká šok. Její manžel je v posteli, JEJICH !!! posteli s cizí blondýnou.

Juliet je hluboce raněna a odchází. Chvilku ji pomáhá její kamarádka Sydney, ale je jí jasné, že si musí najít své bydlení. Avšak V Brooklynu, to není tak jednoduché. Je zde mnoho nabídek, avšak většina zcela nevyhovující. Až do doby, kdy najde na nemocniční nástěnce inzerát s adresou o promájmu bytu.

Nemá co ztratit tak jde. Pozná tam vnuka majitele Maxe a ten jí nabídne nádherný byt s cenovou relací, která se neodmítá. A začíná, nebo se aspoň snaží žít nový život. Musí se vypořádat s nevěrou svého manžela a hlavně sama se sebou.


Kniha je psána z ¾ z pohledu Juliet. Jak jsem již nastínila, je to hlavně o jejím trápení. Avšak ve vysněném bytě se dějí zvláštní věci. Nejen ona má pocit, jakoby jí někdo sledoval... Takový neurčitý zmatek a úzkost. Avšak nedokáže zdroj tohoto neklidu určit…

Příběh je psán velice čtivě. Nikde jsem se nijak nezasekla. Příběh je plynulý.
Pak přijde zvrat. Neříkám, že je nějaký extra překvapivý, ale o to více morbidní. Pohroužíme se do mysli, která by měla být zavřena na psychiatrickém oddělení bez možnosti propuštění.

Jak čtete další a další strany, jen koukáte, co ještě vyjde na povrch. Chvílemi mi skoro běhal mráz po zádech.
Celkově je kniha velice příjemná. Na náhodný úlovek z knihovny je dost překvapivá, jelikož jsem od knihy nic neočekávala.


Pokud se Vám líbí zvraty v příběhu a máte rádi malinko psycho, tak si knihu určitě přečtěte ;) 

Žádné komentáře:

Okomentovat