sobota 27. září 2014

Prachožrouti

Prachožrouti - P.Bacigalupi



Série: Prachožrouti (1.)
Žánr:  Sci-fi a fantasy - Romány
Rok vydání: 2013, rok vydání originálu: 2010
Počet stran: 256
Nakladatelství:       Albatros Media – Plus

Anotace - Paolo Bacigalupi příjemně překvapil české čtenáře sbírkou povídek z hlubin 21. století s názvem Čerpadlo 6 stejně tak jako románem Dívka na klíček. I v tomto napínavém románu rozvíjí autor své originální vize světa bez fosilních paliv a minerálů, kde život pro většinu lidstva představuje každodenní krutý boj o přežití. Z dnešního pohledu to však není budoucnost přespříliš vzdálená...
Právě v této budoucnosti jsou vraky ropných tankerů a nákladních lodí, ztroskotaných u amerického pobřeží nenahraditelným zdrojem obživy pro Nailera a jeho kamarády. Prolézají reznoucími vnitřnostmi lodí a hledají měď, jiné vzácné kovy a nedostatkové materiály. Přežívají ze dne na den a hrozí se okamžiku, kdy je vykopnou z lehké party, protože vyrostou a nebudou schopni vlézt do úzkých potrubí a ventilačních šachet ztroskotaných kolosů. A hlavně - nebudou dostatečně rychlí, aby to zvládli jako první před konkurencí!
Jednoho dne se však Nailerovi podaří být první u přepychového klipru, který ztroskotal po velké bouři. Rázem nalezl tolik drahocenných věcí, že z nich bude moct žít i se svým otcem jako boháč - až do konce života!
Ale Nailer najde na ztroskotaném klipru ještě něco, co snad raději ani nalézt neměl. Něco, co navždy změní jeho život a učiní z něj štvance. Anebo Šťastného kluka?

Tak po přečtení Čerpadla jsem očekávala další temnou a depresivní knihu. A tou také Prachožrouti jsou.
Hlavní postavou je Nailer, který spolu s dalšími dětmi děla v lehké partě. Jejich úkolem je prolézat vraky lodí a sbírat měď a jiné cennější věci. Parta čítá jen pár dětí, které jsou na sebe odkázané. Aby měly, co jíst musí splnit kvótu. Všichni mají strach, že vyrostou a z této práce je propustí. Skončily by sami bez obživy, bez jídla.

Jenže po jedné velké bouřce – zabiják měst, najdou na ostrově Klipr. Nechápou, jak mohli být tak nezodpovědní a přes veškerou dostupnou techniku před bouří neujeli. Začíná zajímavý lov. Prochází klipr a hledají cennosti, a že jich tam je.. V jedné kajutě naleznou polomrtvou dívku, zazobanou. Strhne se vášnivá diskuse, jestli ji obrat o zlato, kterým je doslova ověšená, nebo jí pomoc. Jaké by mohli být následky, kdyby si pro ni někdo přijel a nenadálý poklad jim zase vzal? A kdo to vlastně je? Tyhle děti vědí, že co si nevezmou, to nemají. A se strachem z dnů příštích pečlivě zvažují každý jeden krok, každé jedno rozhodnutí i s možnými i nemožnými následky.

Nailer je dítě štěstěny, hned na začátku knihy má nehodu a jen tak tak se z ní dostane živý. Má despotického otce, který už jen bere drogy a mlátí ho. Přitom všem, smutném a depresivním životě, má však něco co jiným chybí. Smysl pro čest. Není zlý, nezradil by partu a obětoval se pro své krví stvrzené přátelství. Avšak není moc takových jako on…

Všichni sní, že naleznou poklad a dostanou se na vyšší příčku, že nebudou mít hlad. Jednomu se to již povedlo. Klikařovi… Jenže jak v této době, kdy za kousek ropy klidně někoho zabijí, to je velice komplikovaný sen. A jsou vůbec ještě nějaká místa, kde by mohla ropa být, nebo je všechno jen zbožným přáním? Všechny děti sní o jiném životě, lepším. Všichni si utváří pohádky, aby přestáli realitu…

Jsou zde i pololidé. Jsou míšenci zvířat a lidí. Naprogramovaní k poslušnosti, síle a nahánění hrůzy. Lidé se jich bojí a mají z nich respekt. Hlavně Tool, který se vymyká všemu, co kdo o pololidech ostatní vědí. Je to vražedný „stroj“. Avšak má i jiné, nečekané vlastnosti - vlastní rozum…

Konec knihy nechává hodně prostoru pro představivost. Ne, že by nebyl ukončen, jen je takový volný pro fanzii.

Z počátku mi dělalo problém se začíst. Nějak jsem nechtěla zabřednout do bezmoci a snů. Avšak pak se to zlomilo a brala jsem jednu stránku za druhou dlouho do noci. Příběh je psán velice osobitým stylem. Představa takovéhoto světa je děsivá a uchvacující zároveň. Je zde i plno akce a špetka napětí.


Celkový dojem z knihy je výborný. Pro milovníky sci-fi post-apo knih bude tato lahůdkou, která rozhodně vyčnívá v dnešní záplavě Ya dystopií. Ukáže nám jiný náhled na náctiletého hrdinu. 



Žádné komentáře:

Okomentovat