úterý 10. září 2013

Erebos

Erebos od U.Poznanski


Anotace – Na jedné londýnské škole si mezi sebou žáci začnou předávat podivné balíčky, jeden se nakonec dostane i ke zvědavému Nickovi. V balíčku je DVD s počítačovou hrou. Hrou napínavou, a hlavně velmi inteligentní. Proč o ní ale nikdo nesmí mluvit a hráči musí dodržovat přísná pravidla? Na druhou stranu jim hra dokáže splnit i ta nejtajnější přání. Pokud neposlouchají nebo se znelíbí poslovi se žlutýma očima, čeká je trest. Jak je ale možné, že hra o každém všechno ví a neuděluje hráčům úkoly jen ve hře, ale i v realitě? Co hra vlastně chce? A jak ji může Nick zastavit?

Děj – Začínáme školou plnou tajností a tichých šeptání. Na škole se čím dál tím víc dětí podobá voskovému papíru. Jsou unavení, podráždění, nevyspalý. Nick je zvědavý, ale nikdo mu nic neřekne. Až jednoho dne za ním přijde Brynne a v ruce má cosi co vypadá jako CD. Nick nadšeně přikyvuje, že to chce, avšak není to bez podmínek. Musí odsouhlasit, že o tom nikomu neřekne, že bude hrát výhradně sám a držet se pravidel, které jsou dané. Nick dojde domů, zapne hru, která se příšerně dlouho instaluje. Nakonec se však dočká a hra ho uvítá. První „ kouzlo „ dojde, když má mimo jména postavy zadat i své skutečné jméno. Vymýšlí si totiž jiné lidi a hra pozná, že není jeho! Přijme a pustí dál, až při skutečném jméně. Další šok zažije, když ho hra vyzve ke splnění úkolu v reálném světě. Nick však úkol splní a zjistí, že ho hra absolutně ovládla. Stal se závislým a už plně chápe ostatní. Jednou však dojde na úkol, který prostě nemůže být myšlen vážně…. Nick neví, jestli ho splnit nebo ne bojuje se sebou…
 Na druhé straně jsou ve škole lidé, kteří čichají něco zlého. Tuší, že se něco děje a nevědí jak to zastavit. Pravidlo mlčenlivosti prozradí jen výjimky a jen po málo informacích. Co se stane, když se hrabete až příliš hluboko a někomu jinému se to nelíbí? Jak tahle Hra celá dopadne? A kdo v tom nakonec bude hrát dobrého a kdo zlého?

Postavy – Nick Lehce zmanipulovatelný. To bylo první, co mi napadlo. Avšak ne úplně bezcharakterní. Klučina dnešní doby jedu hru a víc na to prdím….

                 Emily Děvče, které je od začátku na straně těch co proti Erebosu zbrojí. Ale jak dopadne zvědavost a snaha pochopit víc? Nechá se Emily ovlivnit a vstoupí do hry nebo bude do nekonečna odmítat nabídky na tajuplný dar?

Hodnocení – Takže…. Co bych řekla. Prvně, že knihu jsem dostala od partnera nedlouho poté, co jsem dočetla trilogii Hunger Games a zrovna tahle trilogie je zobrazena na zadní straně Erebosu. Proto ji vybral. Chvilku mi trvalo, než jsem ji otevřela, ale rozhodně nelituju. Je zajímavá. Já sama mám občas období hráčské vášně od Team fortress 2, přes Borderlands po Dotu 2. Takže mi prostředí on-line hráčů není úplně cizí. Po pravdě dát mi někdo takhle interaktivní hru do PC asi bych ji také zhltla. Nejsem si sice jista na reakci na zadání úkolu hrou v realitě, ale člověk nikdy neví … Je to lákavá iluze pro vývojáře. Na druhou stranu se zde krásně ukazuje, jak může být nebezpečná závislost na hrách. Lidé by měli znát hranice a vědět kdy je dost, nebo nožná jen malilinkato za hranice. Každopádně kniha se mi velice líbila a doporučuji dál.  Je v ní zvláštní kouzlo.

(Obrázky jsou použity z různých her, ale vyhovují mé představě hry v Erebosu…. )








Žádné komentáře:

Okomentovat