pátek 11. července 2014

Pátá vlna

Pátá vlna R.Yancey (RC)


Žánr: Sci-fi a fantasy - Ostatní
Rok vydání:        2013
Počet stran:        448
Nakladatelství:   Baronet

Anotace - Po první vlně zůstala pouze tma. Druhé vlně unikli jen ti šťastnější. A třetí vlnu přežili ti, kterým štěstí uniklo. Po čtvrté vlně platí jediné pravidlo: nevěř nikomu.
Teď se blíží vlna pátá a po opuštěné dálnici prchá Cassie před Jinými, bytostmi, kteří jako lidé pouze vypadají. Jiní se potulují krajinou a zabíjejí na potkání; rozprášili poslední přeživší pozemšťany. Cassie věří tomu, že kdo zůstane sám, ten přežije. Pak se však setká s okouzlujícím a tajemným Evanem Walkerem, jenž je možná jedinou Cassiinou nadějí na záchranu jejího bratra – nebo dokonce jí samotné. Cassie si musí vybrat: mezi důvěrou a beznadějí, mezi vzdorem a kapitulací, mezi životem a smrtí. Vzdát se, nebo se sebrat a jít dál.

Postapokalyptická vize budoucnosti, kde nechybí mimozemšťani. Kniha je psaná ze 4 pohledů. Obsahuje přes 90 kapitol. První je Cassie. Šestnáctiletá dívka, která se potuluje světem a vzpomíná, co se stalo. Ví, že už není tou Cassii, kterou byla před příchodem. Kupředu ji žene slib, který dala svému bratříčkovi Samíkovi. Ten byl odveden bandou vojáků do absolutního bezpečí. Odjel sám, protože děti jsou nejdůležitější budoucnost. Pro ostatní se prý vojáci vrátí.. Brzy však Cassie pochopí, že nemůže nikomu věřit. To ji dovede k přesvědčení, že přežije, pouze pokud zůstane sama. Není ji líto kohokoliv zabít, jen aby mohla splnit svůj slib.

Sammy. Malý pětiletý hoch, který se s vojáky dostane do vojenského tábora Ráj. Jenže název není zcela vhodný. Nejde o uprchlický tábor, kde by vojáci sbírali přeživší, ale o výcvikový tábor, kde z dětí dělají dokonalé vojáky, kteří jsou vycvičeni uposlechnout rozkaz bez zaváhání.

Zombie (Ben). Je ve věku Cassie. Byl nalezen v jednom uprchlickém táboře a také převezen do Ráje. Zombie je nejdřív zmaten, neví co se děje, protože se na základnu dostává jako nemocný v horečce. Třetí vlna nedokáže pohltit všechny. Ale brzy je mu vše vysvětleno, a on stojí včele své jednotky. Kterou se snaží dovést do úspěšného konce, který představují zkoušky a první skutečný úkol mimo Základnu.

Další osobou je Tlumič (Evan). Tenhle kluk je „mimozemšťan“. Jeho úkolem je pročistit zemi od přeživších lidí a zárověn je jako vlajková loď čtvrté vlny. Byl do těla chlapce vložen ještě v lůně matky. Tento proces byl zamaskovaný Sovou. Jak příhodné pro sny, na které těhotná matka postupně zapomenete. Jenže nic není tak jednoduché, jak se zdá. Ona lidskost, ve které celou dobu spal je silná.

Děj knihy se zakládá na 5 vlnách.
 První je EMP – Impuls vyslaný k tomu aby zničil veškerou elektroniku na zemi. Nic nefunguje, padají letadla.
Druhá vlna je mořské zemětřesení, které spláchne všechna přímořská města. To už se lidé bojí. Co dokáže vyvolat tak ohromnou sílu, aby zvedla hladiny moří do zničující katastrofy?
Třetí vlnou je nemoc. Má za úkol zlikvidovat lidi ve vnitrozemí. Podlehne jí neskutečné množství populace. Na přenos nemoci použijí všudypřítomné ptáky.
Po té jsme u čtvrté vlny. Ta je už na našich tlumičích…
Pátou vlnu všichni přeživší očekávají s napětím a jen spekulují, co to bude…

Hodnocení knihy. Měla jsem na ní spadeno celkem dlouho, ale nějak byli jiné přednější a tak jsem ji poodsunula. Anotace slibuje hodně.
Počátek byl poněkud pomalý. Cassie mi lezla na nervy a nebyla jsem si jistá, jestli tato kniha byla dobrá volba. Naši vojáci a hrdinové jsou jen malé děti a úkoly a myšlenkové pochody z knihy, mi na ten věk moc nesedly. Avšak poté, co se zapojily do děje i jiné postavy a začaly se střídat pohledy hrdinů, mi kniha začala bavit. Pátá vlna je první z plánovaných tří dílů. Je zde i trochu romantiky, něco napětí a spousta akce. Takže celkové doporučení 7/10.

Moc děkuji Palmknihy za poskytnutí recenzního výtisku.


Knihu si můžete zakoupit v e-podobě zde.


Žádné komentáře:

Okomentovat