úterý 29. července 2014

Zběsilá bezmoc

Zběsilá bezmoc - J. Žáček a T. Daňková (RC)

Žánr:  Literatura česká - Thrillery
Rok vydání: 2013, rok 1. vydání v ČR/SR: 2013
Počet stran: 256
Nakladatelství:       Fragment

Anotace - Mladá dívka je surově napadena, znásilněna a zavražděna. Její otec, univerzitní profesor, marně čeká na spravedlnost. Útočníci jsou propuštěni na svobodu. Sám tedy bere do rukou zbraň a vykoná jediný trest, který považuje za spravedlivý - trest smrti. Poté musí zmizet. Policie má totiž jediný cíl - najít ho a zlikvidovat, aby nemohl nikomu popsat skutečnou vládu zločinu v naší zemi. Jeho výpověď ohrožuje mnoho vlivných lidí, a za to se platí nejvyšší cena...

Kniha se odehrává v období cca 3 měsíců. Jsou zde tři ústřední děje.  První vypráví příběh profesora Bolta a jeho postoj k životu. Profesor je zastáncem práva, spravedlivého trestu a věří v ústavu. Jenže hned ze začátku knihy je brutálně znásilněna a zabita jeho dcera. Profesor se přes všechno, mediální vlnu, přenese s větou, že právo a spravedlnost zvítězí. Jenže co když tato, pro nás samozřejmost, selže?

Obviněni a zadrženi jsou tři romští chlapci Fero, Laco a Jožo. Tito tři vystupují s inteligencí a vyjadřováním své menšině vlastní. Jsou obhroublí, nevychovaní a Vy máte pocit, že i celkem hloupí. Jenže otec jednoho s chlapců má kontakty na Cikánského Krále. On je taková obdoba mafie. Má kontakty u policie, u soudu a prsty snad ve všem. S příslibem poslušnosti dostává naše aktéry z vězení na svobodu a dává jim velice dobře placenou práci.

V neposlední řadě je tu naivní redaktorka Kristýna. Týna se snaží najít sama sebe a hlavně nějakou dobrou práci. Žije v domácnosti s hrubiánským partnerem Petrem, který ji jen využívá. A to nejen fyzicky. Týna se snaží dostat nahoru a při své cestě má překážky od lesbické aférky, po neúnosně vysoké podíly ze zisku. Pak se jí naskytne šance, natočit reportáž se svým otcem. Jenže to není tak jednoduché, jak se zdá. Týna svého otce nezná, nikdy se s ním nevídala a neví, kde ho má hledat. Přesto však práci přijme a vydává se na cestu, kterou by si sama nevymyslela.

Celá kniha je založena na skutečné události. Jak se píše hned v úvodu knihy.

„Tento příběh je více méně rekonstrukcí skutečných událostí.“

V této knize najdete až neuvěřitelné množství úplatků, politikaření a zkorumpovanost. Dalo by se polemizovat i nad hrozbou rasismu. Spíš však cítíte pozitivní rasistický podtex. Jsou zde i pasáže naděje, touhy po kariéře. Kniha je rozepsána na mnoho malých kapitol. Zpočátku mi toto časté skákání celkem vadilo, ale postupem knihy jsem si na něj zvykla. Nebyla to kniha, která by se četla jednoduše a rozhodně se k ní vracet nebudu. Avšak jako „přehled“ dnešní doby a spravedlnosti, je na zvážení si ji přečíst…

Vyvstávají mi otázky: Je vůbec byť jen polovina pravda? A pokud ano, jak je něco takového možné? Zachovala bych se stejným způsobem?


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Fragment.

Knihu si můžete zakoupit zde.


Žádné komentáře:

Okomentovat