sobota 4. května 2013

Kněz


Kněz od K.Bruena

Anotace- Nové Irsko se utápí v penězích a vlastní chamtivosti. Lidé přestali dávno hledat útěchu u katolické církve. Ale vražda otce Joyce, jemuž ve zpovědnici galwayského kostela kdosi usekl hlavu, otřese i těmi nejotrlejšími Iry. Jack Taylor sám sebe vždy považoval za beznadějný případ. Navíc se ještě ani zdaleka neoklepal z nedávného těžkého traumatu. Ale nabídka nové práce mu dává šanci začít znovu. Zároveň mu zcela nečekaně svitne naděje na vyplnění jednoho dosud marného snu – získání rodiny. Tajuplná směsice exorcismu, neodbytného pronásledování a nečekaného okouzlení ho vláká do vražedné pavučiny temných spiknutí. A na každém kroku ho provází přízrak mrtvého dítěte. Výbušně, znepokojivě a skrnaskrz originálně zachycuje Ken Bruen tísnivou atmosféru v irské společnosti v čase velkých sociálních a ekonomických otřesů. Bruen nám podává další důkaz svého nezpochybnitelného literárního nadání.

Děj - Počátek je spíš postoj a zkoumání lidských duší a chování. O spiknutí se dá mluvit zatím jen velmi okrajově. Postupem se příběh skutečně proplétá do pavučiny. Jsou zde zadní vrátka, Tajné styky, a komplic je i ten nej nepravděpodobnější člověk. Postupně se odhalují temné zákoutí církve, jejich počiny i skrývání hnusu. Je to takový detektivní příběh, kde hraje velkou roli tajemství. O tom, jak činy jednoho prasete, ticho svědka, a zkažený život může vést v nejednu tragédii. Kam až je člověk schopen zajít pro svou spravedlnost? A co všechno je vyšší moc ochotna udělat pro její ukrytí?
 
Postavy- Jack –bývalý gardista, alkoholik. Pronásleduje ho neštěstí způsobené nepozorností…. Vystupuje jako nevýrazný hrdina. Je zamlklý a neustále přemýšlí, avšak až moc často nahlas řekne něco zcela jiného.  Jako člověk je spíš troska hrabající se z bláta. A to občas velmi šikovně. Avšak stále bojuje se silnou touhou se napít, kvůli čemukoliv, až bych řekla, kvůli všemu….

                Ridge- gardistka, tvrdá ženská, která se s nikým nemazlí, ví, že život je tvrdý. Je mi sympatická. Avšak i velmi silnou ženu dokáže něco, někdo položit na lopatky, pokud ví jak…

                Cody – mladý muž, který je nadšeným „fanouškem“ Jacka. Ač je střelený a opojný mládím Jacka si nakonec pomalu, ale jistě získává na svou stranu. Poslušně plní veškeré zadané úkoly. A kupodivu přes svůj mladý věk je svým odhodláním bravurně plní.

Zhodnocení –  Knihu, jsem vzala v knihovně s chutí na něco „Krvavého“. Dostala jsem však pohled do intrik a falše. Není úplně ztracená, ale ani neuchvátila.  Obálka i název nesla příslib větší. Určitě se dá doporučit jako zajímavost. Ne však jako strhující. Hodnocení je 6/10.

Autor - Ken Bruen se narodil v r. 1951 v irském městě Galway. Studoval na Trinity College v Dublinu, promoval v oboru metafyzika. Procestoval řadu zemí – Afriku, Japonsko, Spojené státy, jihovýchodní Asii a Jižní Ameriku, a živil se přitom jako učitel angličtiny. Dnes žije v Galway se svou ženou a dcerou a je spisovatelem na plný úvazek.
Ken Bruen je považován za talentovaného autora detektivní literatury spíše amerického stylu, střiženého černým irským humorem. „Gardy“ je první ze série šesti detektivek, jejímž hlavním pilířem je bývalý policista Jack Taylor, působící v Galway jako soukromé očko. Jak tento literární hrdina, tak Ken Bruen, autor několika dalších detektivních sérií, se dnes těší velké čtenářské oblibě.




Žádné komentáře:

Okomentovat