úterý 5. srpna 2014

Asylum

Asylum - M.Roux 


Žánr:  Sci-fi a fantasy - Romány
Rok vydání: 2014, rok vydání originálu: 2013
Počet stran: 310
Nakladatelství:       Jota
Díl - První

Anotace - Jakmile tam vstoupíš, ven už nikdy nevyjdeš… Mezi minulostí a současností se mohou odehrávat (h)různé příběhy. Kniha plná obrazů, které jste možná již spatřili ve svých nočních můrách. Dan Crawford tráví léto v přípravce pro nadané studenty v New Hampshire College. Starý dům, bývalý ústav pro nepříčetné a nesvéprávné zločince, skrývá mnohá tajemství. Dan se svými přáteli Abby a Jordanem prozkoumávají temná zákoutí pochmurného domu, postupně je přepadají noční můry a dohánějí nevysvětlitelné události, mysteriózní zprávy a fotografie.
Brzy zjišťují, že ne náhodou všichni tři tráví prázdniny právě na tomto místě. Ústav totiž v sobě ukrývá klíč k velmi temné minulosti, která přátele spojuje. A jistá tajemství se derou na povrch.


Příběh vypráví Mladý Dan. Jede do letní školy, na kterou se moc těší. Na své škole je samotář a „šprt“. Avšak tady, může být jedním z mnoha, co se rádi učí. Když přijede k letní škole a koleji v jednom je ohromen. Věděl, že internát býval psychiatrická léčebna, ale představoval si ji jinak. Na pokoji má spolubydlícího Felixe. Ten je však zcela mimo ve svém světě. Pak při prohlídce komplexu pozná Abby. Mladou a krásnou dívku co přijela studovat umění. Je v pocákaném oblečení od všemožných barev. Záhy zjistí, že do jejich skupinky patří i chlapec jménem Jordan. Ten mu zprvu zamotá hlavu, žárlí. Avšak brzy se uklidní, jelikož Jordan o sobě tvrdí, že je gay.

Na popud Felixe, podivného patrona a spolubydlícího, se zmíní zbývajícím dvěma kamarádům, že jsou zde dveře do starých kanceláří. Abby je nadšená a chce je prozkoumat. Jordan se nejprve zdráhá, ale záhy kouzlu tajemství podlehne. A tak se vydají zjistit, co kanceláře ukrývají. A to co tam najdou, je nenechá chladnými. Staré fotky, portréty a kartotéční pořadače o bývalých pacientech. Vše zakryté velikou vrstvou prachu…

Dan má Takové zvláštní kraťounké vidiny. Má pocit, že se ocitá v léčebně a vidí původní účel pokojů… Nemá klid ani ve spánku. Problémy měl ještě před příjezdem na kolej, jen ne v takovém měřítku. Sny jsou touto hrůzou naplněny také.

Všichni si nesou svá tajemství, která postupně vyplouvají na povrch. Přátelství je křehké, a speciálně to, které vzniklo nedávno. Mezi prakticky cizími lidmi. Můžou si říct, že se navzájem znají? Můžou si být sebou navzájem jisti? Spletitá pavučina osudů a náhod se splétá v jasné odpovědi.

Dojem z knihy je smíšený. Knihu jsem dlouho očekávala a těšila se na ni. Jenže začátek, no spíš první půlka knihy, se mi neskutečně vlekla. Tak nějak jen popisové a „nudné“. V druhé půli knihy začalo být cítit napětí. Kniha dostala spád a už se četla podstatně lépe.

Závěr knihy by mohl být klidně jejím ukončením. Avšak jde o první díl ze třech plánovaných. Ze zkušenosti pokračování nezavrhnu, jelikož druhý díl Nás může velice překvapit ;)


Celkové hodnocení tohoto očekávaného titulu je tak max 60%. Ilustrace jsou zajímavé, ráda jsem je studovala. Avšak děj jako takový, je lehký nadprůměr. Od knihy jsem očekávala něco víc. Ale!!! Pokud bydlíte na koleji a máte tam zamčené oddělení, místnosti, podzemí... Tak si po prozkoumání, nebo během něj, knihu přečtěte ;) Mohlo by to na danou situaci působit celkem intenzivně :D





Žádné komentáře:

Okomentovat