středa 15. října 2014

Ďábel

Ďábel - Donald Ray Pollock (RC)



Žánr:  Literatura světová - Thrillery
Rok vydání: 2014, rok vydání originálu: 2012
Počet stran: 280
Nakladatelství:       MOBA (Moravská bastei)

Anotace - Kdo vraždí nevinné stopaře? Je americký šerif skutečně ochráncem zákona a nedostudovaný kazatel ctnostným mužem? Jak silná je touha po spravedlnosti a jakou roli hraje v našem životě náhoda? Výjimečné krimi, thriller a velký americký román, který zobrazuje osudy několika bizarních postav, propojené ve strhující příběh z drsného amerického venkova, v němž nechybí ty nejhorší zločiny, jakých je člověk schopen.

Příběh nás zavede do Ameriky. Ukáže nám ji z pohledu potulných kazatelů, vrahů, lehkých žen. Ukazuje nám tu špatnou stránku. Žádné mazání medu kolem pusy nečekejte. Autor se s příběhem vůbec nemazlí. Hrubostmi a smrtí nešetří… Oproti tomu, nebo spíše ruku v ruce, jde paradoxně celou knihou nenásilně víra v boha. Náboženství se to tu jen hemží, avšak ne zcela v tradičním spojení.

Kniha je psána hned od začátku z několika pohledů. Odvíjí se zde příběh rodiny a jejího okolí. Malý Arvin nemá lehké dětství. Vyrůstá ve věřící rodině. Avšak stíhá je neštěstí. .
Velice mi zaujala víra, obětiny a naděje, kterou Arvinův otec choval do poslední chvíle. Děj jakoby se odvíjel v několika časových úrovních. Od příběhu jeho otce a seznámení s Maminkou cestou z války. Po boj s nemocí.

Další část příběhu nás zavede mezi pár, který sbírá stopaře. Carl je taková vůdčí osobnost a velice rád fotí. Má na to svůj foťák a přítelkyni, která mu ráda asistuje a pózuje. Avšak ne zcela v běžných scénách…

Příběh fanatického kazatele a jeho mrzáckého společníka mi ze všech postav zaujal asi nejméně. Avšak i tito dva zde mají své místo.

I příběhy zmíněných i jiných aktérů často zaletí vzpomínkami do dob minulých. Z počátku jsem se v tom malinko ztrácela, avšak postupem času se dá orientovat v liniích bez problémů. Kniha se odehrává v rozmezí několika let.

První dojem byl celkem zvláštní. Jakoby mi někdo opomněl oznámit, že kniha je povídková.  Avšak čím více se do příběhů různých lidí noříte, tím větší smysl kniha dává. Napsaná je velice čtivě. Autor mi dokázal polapit do svých sítí a odmítal z nich pustit do poslední strany. Přes zdánlivě komplikovaný děj je vše perfektně propojené. S každou další stránkou zjišťujete detaily a spojení jednotlivých postav. Autor si s dílem náramně pohrál a výsledek je neskutečný.

Za mě rozhodně doporučuji. Milovníci napětí si rozhodně přijdou na své.

Za recenzní výtisk moc děkuji Palmknihám.



 Knihu ve formě e-book si můžete zakoupit zde.


Žádné komentáře:

Okomentovat