středa 8. října 2014

Lumpárny začínají

Švindlova uličnická akademie – Lumpárny začínají ; Terry Deary



Série: Šindlova zločinecká akademie (1.)
Žánr:  Pro děti a mládež – Dobrodružné 9+
Rok vydání: 2014, rok vydání originálu: 2009
Počet stran: 192
Nakladatelství:       Fragment

Anotace - …aneb když uličníci zachraňují svět.
Malý Tomáš Fuk žije se svou matkou ve zločinem prolezlém městě Wildpoolu. Když se tak jednou potlouká po ulici, osloví ho záhadný pan Morous s nabídkou, která se neodmítá. Tomáš začne studovat na Švindlově uličnické akademii a jeho život se od základu změní. Při zubech svojí babičky přísahá, že bude dodržovat školní řád a boj uličníka za lepší život chudých začíná...
Neskutečně vtipné čtení vyvolávající z hrobu odkaz krále zbojníků Robina Hooda, který také bohatým lumpům bral a chudým v nouzi dával...

Tomáš Fuk, malý zlodějíček, který má maminku vysazenou na kbelíky. Jenou jí babička řekla, že jich není nikdy dost. Takže Tomáš má neustále co na práci. Musí Mamince zajistit dostatek kbelíků. U jednoho jeho podvodu na prodavače ho odchytne dospělý pán. Nabídne mu, že může jít do Švindlovi uličnické školy, kde ho vyškolí v tomto řemeslu, jak nejlépe to půjde.

Maminka samozřejmě souhlasí, znamenalo by to větší a lepší příjem do domácnosti. A tak Tomáš nastupuje na školu. Ve škole se ho hned ujímá Lupič Láďa. Říká svým žákům, Vlastně zatím jen Tomášovi a Alici, základní pravidla pro lupičské povolání. A zanedlouho jdou na první lup. V tomto prvním úkolu zažijí spoustu dobrodružství.

Wildpoolské městečko zavádí nově místo noční hlídky dva policisty. Kýbl a Truhlík. Jeden velký a druhý tenký jak proutek. Tito dva jsou komedie sama o sobě.

Tato dětská knížečka je plná ilustrací a doprovodných textů vypravěče. Z počátku jsem se malinko zarazila. První stránky jsou pro tak mladé děti malinko drsnější. Avšak dále jsem se už jen smála. Předčítání této knihy bylo celkem obtížné. Vypravěčské odstavce byly dost často vtipné, avšak ne všechny pochopily i mé děti. Takže jsem se snažila vysvětlovat a doplňovat pointu svými slovy.

Další ne zrovna nejlepší řešení je font. Kniha je psaná normálním, ale vsuvky jsou takovým ozdobným. Dcera měla i ve 3. třídě malinko problém je rozluštit. Takže bych asi zvolila jiný… Avšak celková vizuální stránka knihy byla perfektní. 

Celkový dojem z knihy je výborný. Je psaná svižně a vtipně. Nutila mi k úsměvu a občas i k hlasitému smíchu. Výsledně mě knížka bavila o něco víc než mé ratolesti. Po dlouhé době opravdu vtipná kniha plná smíchu.

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Fragment.


Knihu si můžete zakoupit zde ;)





Žádné komentáře:

Okomentovat