středa 27. března 2013



Apokalypsa podle Marie od P.Grahama.

Kniha střídá akční a chytlavé scény s nudnými a zdlouhavými pasážemi. 
Maria je děvče, které po nehodě přišlo o manžela, dceru i o paměť. Ale získala schopnost mluvit s mrtvím a mít vize. Je to sympatická rebelka policistka.

Další je Holly. 11-ti letá dívenka, která shodou okolností nese na bedrou nesmírnou moc, na které záleží další osud lidstva. 
Celý příběh je hodně fantastický o čtení myšlenek, čarodějnicích, ďáblu a dobru.

Na Lidi se blíží katastrofa a tady je malý úryvek, který mi zaujal: 
Abby náhle spatří, jak ze rtů černošky vytéká krev, a začne se svíjet v křeči. Krev jí stéká po bradě a krku. Přejede si rukou po hrdle plném záhybů a ochablého masa. V tu chvíli Abby pochopí, že v zrcadle vidí sama sebe a že si na ni cestující ukazují prstem. Někteří začali zvracet, jiní omdlévají. Nějaká holčička zapiští, když od stařenky cosi odpadne a s mokrým plesknutím přistane na zemi. Abby udělá několik kroků směrem k zrcadlu a pomalu klesne na kolena. K malé zrůdě, která se svíjí a chroptí, přiběhnou záchranáři. 
První z nich doběhne ke kaluži, shrbí se a začne zvracet tak, že se musí opírat rukama, aby nespadl. Druhý záchranář nehybně stojí na kraji kaluže krve. Užasle pozoruje to zmítající se stvoření. Mělo by to být nemluvně. Mělo to být nemluvně. Stvoření dýchá čím dál pomaleji. Ještě najde sílu natáhnout vyhublou ručičku. Zdravotníkovy vytrysknou slzy. Vrásčitá ručka ho chytí za prst. Muž potlačí vzlyk. Ta bytost zmírající se v agonii je miniaturní půlroční stařeček……

Je až děsivé jak se chová vláda a bezpečnostní složky aby zabránili šíření nebezpečí. Sestřelení civilního letadla není nic neobvyklého, až běží mráz po zádech. 

Celkové hodnoceni je průměrné, jelikož chvílemi se knihou skutečně musíte prokousávat a jindy letí stránka za stránkou….

Žádné komentáře:

Okomentovat