středa 27. března 2013




Cinder - První dli ze série Měsíčních kronik od autorky M. Meyerové. Hlavni hrdinkou je Cinder , Jako malá byla upravena Biotechnikou. Zachránili jí život a zároveň z ní udělali opuštěnou Polo robotku - kyborga. Dokáže však využit své schopnosti k tomu, že opravuje androidy a stane se velice vyhlášenou mechaničkou. Díky tomu ji jednou navštíví sám princ Kai a žádá ji o opravu jeho androida. Princ Si udělá legraci, že oprava je důležitá kvůli národní bezpečnosti. Ale Cinder cítí, že v tom jeho vtipu je něco naléhavého, Něco co ji nechce Princ Kai povědět….

Ve světě nemá moc přátel, Proti kyborgům je plno lidi, avšak jedna z nevlastních sester Pivoňka je největší přítelkyni., Vlastně jediná přítelkyně, o to víc je zdrcena, když se Pivoňka nakazí nemoci, která dlouho sužuje, a zabiji obyvatele.
Její macecha ji vzteky nechá jako svůj majetek podstoupit "dobrovolné" testy na získáni vakcíny, které doposud nikdo nepřežil. Jenže při vyšetřeni se zjisti jakési zvláštnosti U Cinder, Práce chirurgu, kteří ji dávali dohromady Doktora nenechají spát a rozbíhá se tak kolotoč, který nenechá snad jedinou stránku bez napěti a zvědavosti co ještě bude dál.

Celkový dojem? Ač kniha na prvních stánkách vyhlížela jako klasický sladák, Tak vás musím zklamat. Je o citech, touze, boji sama se sebou, nespravedlnosti. O snaze přežit a skrýt svoji zvláštnost před lidmi, kteří vámi pohrdají. A zároveň o naději když vidí úsměv prince Kaie. Příběh není jen pozitivní, obsahuje pasáže kdy je vám Cinder lito a skoro cítíte její bezmoc …

Doporučuji přečíst je dobře čitelná a zavede vás do světa, který je svým způsobem okouzlující.



Žádné komentáře:

Okomentovat