pátek 29. března 2013




Trilogie chaos od P.Nesse 

Na tyhle knihy mě nalákal nadpis recenze. Jediná prostá věta, že ta kniha je prostě hrozně depresivní. Tak jsem byla zvědavá co na new young může být tak deprimujícího? A už chápu…  








 Hlas nože

Anotace: Hluk je nefiltrovaný člověk a bez tohoto filtru je člověk pouze kráčejícím chaosem." Planetu Nový svět kolonizuje malá skupina osadníků z nepřátelského Starého světa. Po mnoha letech dochází k nečekanému zvratu. Domorodí obyvatelé se vzbouří, zaútočí na osadníky a usmrtí všechny ženy. Muže a zvířata náhle napadne podivný vir, který umožňuje slyšet myšlenky ostatních. Uniknout se podaří jen nevzdělanému mladíkovi Toddovi, který si stihl vzít na cestu pouze ruksak, lovecký nůž, deník, ale hlavně to vůbec nejdůležitější - svého věrného psího přítele. Ostatní obyvatelé v čele s šíleným knězem ho však pronásledují a kvůli nebezpečnému viru nebezpečí stále narůstá. Tento nelibozvučný myšlenkový mrak se nazývá Hluk a projevuje se nejen zvukem, ale i obrazem. Nikdy vás nenechá na pokoji a žádná vaše představa a ani jeden váš plán tak nejsou soukromé. Todd objeví v Hluku jakousi "díru" a záhy zjistí, že žije v úplně jiném světě, než si dosud myslel. Postupně vychází najevo několik prazvláštních situací z minulosti a Toddova strastiplná cesta s armádou v patách se zdá jako nikdy nekončící příběh. Hlas nože je první kniha dystopické trilogie CHAOS, plná napětí, dramatických zvratů a nečekaných odhalení, ale i humorných situací. 

Můj pocit z prvního dílu: Příběh je vyprávěn Toddem. Po prvních pár stránkách jsem se blbě uculovala tomu, že spolu mluví Todd a jeho pes Manchee… No řekněme si popravdě co to je? Pohádka? Ale po několika dalších stranách mi děj strhnul na jízdu jiným světem.  Todd uteče ze své vesnice, je vydán napospas širému světu, ve kterém je sám, nebo není? Po nedlouhé cestě narazí na prázdnotu bez hluku. Ta ho přitahuje tak moc, že musí za každou cenu zjistit co to je.
A jeho cesta je plná překvapení a zvratů. Vše co až dosud věděl je roztříštěno s každým krokem, co udělá. Je to příběh plný pocitů, naděje a touhy. Zklamání a bezmoci. A poznáním, že ne vždy to co berete jako skutečnost jí opravdu je…. Kniha se mi moc líbila.









Temný ráj
Anotace: Po napínavém závěru prvního dílu se třináctiletý Todd Hewitt probouzí jako vězeň v Novém Prentisstownu, jenž padl do rukou diktátora a samozvaného prezidenta Prentisse. Také Toddova přítelkyně Viola se ocitla v zajetí a Todd se rozhodne, že ji najde a zachrání. Musí však svůj záměr držet v tajnosti, což nesmírně ztěžuje Hluk, který od války s domorodci vyzrazuje myšlenky. Zdá se však, že vynalézavý Prentiss objevil způsob, jak Hluk zkrotit nejen u sebe, ale i svých pochopů. V této knize se z nepřátel stávají přátelé a z přátel nepřátelé a čtenáři se bude opět svírat žaludek. Okolnosti nutí Todda k činům, které by nikdy předtím neudělal, a začíná tak ztrácet sám sebe. Věci přestávají být černé a bílé, přičemž odstíny šedi mohou být velmi nebezpečné. Jedno však o Toddovi víme - je silný. A v jádru dobrý. Dokáže v této zkoušce obstát a vyjít z ní nezlomený? Najde svoji Violu?

Můj názor: Tady už se střídá vyprávění z pohledu Todda a Violy. Druhá kniha je ještě depresivnější než ta předcházející. Svým způsobem zde všechno ustalo na mrtvém bodě, avšak ne tak docela. Todd bojuje sám se sebou. Se svým přesvědčením, strachem a sílou vůle. Naučí se mnoho nových věcí a pozná, že není vše jenom bílé a černé.
V tomto dílu jde stránka za stránkou touha bezmoc a naděje ještě silněji než v prvním. Úžasně propracované vnímání mladého chlapce, který už není chlapcem, ale dospělým mužem co se musí rozhodnout… V této knize se vám skutečně svírá žaludek, jak slibuje anotace. A po přečtení jen doufáte, že se to co potkalo Todda a Violu za útrapy nějak přeci musí vyřešit ne?



Válka hluku
Anotace: Šokující finále originální trilogie. Ve strhujícím závěru Nessovy napínavé trilogie se do Nového Prentisstownu stahují rovnou tři armády a schyluje se k ničivé válce. Domorodí Sádráci zmobilizují všechny síly, aby pomstili vyvražděné soukmenovce. Starosta Prentiss a paní Coylová, bezohlední vůdci dvou znepřátelených lidských frakcí, se chystají za každou cenu bránit své zájmy a představy o pořádku, který chtějí v Novém světě nastolit. A do toho se na planetu Nový svět blíží kosmické lodě nových osadníků. V prostředí Hluku, jenž obnažuje všechny myšlenky, jsou následky každého činu a každého slova obrovské. Todd s Violou dospívají uprostřed válečných krutostí a hrůz. Život je nutí zpochybňovat vše, čemu dosud věřili, a v překotném tempu před ně klade přetěžká rozhodnutí a závažné etické otázky. Je možno kvůli jedné milované bytosti obětovat tisíce jiných? A je vůbec naděje, že z takového chaosu může vzejít lepší svět? Lze ještě věřit ve vykoupení, nebo je vše předem ztraceno?

Můj názor: Autor k těm dvěma přidal pohled vyprávění „ Tím třetím“.  Mno a tenhle díl je strašidelný. Jde tu furt jen o válku. Bezmoc, snahu a faleš a krev a smrt a furt dokola. Hltáte stránky a říkáte si to už snad musí skončit… Vypadá to dobře! A šup zase se něco někde stane a jedete od začátku.  Kniha je plná všech citů a konečně i tady je něco lásky, jistě byla i v předchozích, ale tady je jaksi konečně poukázaná.  A konec, mno  rozhodně originální…

Celkově trilogie…. Jak to říct… Na jednu stranu proč ne jela bych představa žít ve světě kde je příroda. Kde víte, co si chlapy myslí, Mluvit se zvířaty (co si asi myslí ty moje?) Super, ale boj o moc a nadvládu jedinci…. To je asi lidská vlastnost a vždy by se někdo takový našel, Je to dost reálná představa…
Knihy se mi moc líbily to ne, že ne, ale mám z nich smutný pocit. Takovou úzkost… Nevím jak jinak to teď bezprostředně popsat… Avšak každopádně ve mně nechaly silný dojem, který si minimálně chvilku ponesu.










Obálky – měla jsem v rukou obě i Hard i paperback (v knihovně mix…) a Ač se mi paperback víc libí tak hard je zase praktičtější… měli to prohodit: P

Žádné komentáře:

Okomentovat